Oprema

Za nove članove nije potrebna nikakva posebna odjeća – za početak su prihvatljivi trenerka i majica kratkih rukava, kao i uniforme za treniranje drugih japanskih borilačkih vještina (kendo, aikido, judo, karate). Nakon usvajanja osnovnih vježbi potrebno je nabaviti obi i iaidogi, koji se sastoji od uwagi-a i hakame. Uwagi, hakama i obi moraju biti crne ili bijele boje. Iaidogi mora uvijek biti čist i uredan – način na koji ste odjeveni tokom treninga odraz je ne samo Vas, već i kluba u kojem vježbate.

Iaidogi


Uwagi: Gornji dio iaidogi-a, specifičnog kroja. Mora biti dovoljno dug da prekriva bočni prorez hakame. Tankog materijala, uobičajno napravljen od poliestera ili pamuka.


Shitagi / Juban: Nosi se ispod uwagi-a i mora prekrivati prsa. Napravljen od laganog pamuka, koristi se da štiti uwagi od znojenja. Ne smije biti vidljiv izvan ovratnika uwagija. Tradicionalno su ga samuraji nosili ispod kimona i oklopa.

Hakama: Tradicionalne široke hlače. Imaju 7  asimetrično raspoređenih nabora, 5 s prednje i 2 sa stražnje strane. Svaki nabor ima svoje simboličko značenje.

Obi: Pojas, veže se oko uwagia u tri sloja, te se osigurava čvorom na leđima. Služi da čvrsto drži sablju na mjestu. Za razliku od drugih japanskih borilačkih vještina, u iaido-u obi ne označava zvanje iaidoke.Iaito / Mogito: nenaoštrena sablja izrađena od legure cinka i aluminija ili čelika, posebno namijenjena za izvođenje iaido tehnika. Za iaido nisu prikladne jeftine replike japanskih sablji kao ni naoštrene sablje koje su dozvoljene za korištenje samo visokorangiranim učiteljima.Bokken / Bokuto: drvena replika japanske sablje. Početnici ga koriste umjesto iaito-a, no koristi se i pri demonstraciji tehnika te za izvođenje kata u paru. Postoji također velik broj specifičnih vrsta bokuto-a koji se mogu koristiti za poboljšanje izvođenja tehnika ili jačanje muskulature (npr. suburito).